Guirlandes en Urnversieringen

19. 05. 06
posted by: Jacqueline van Aaken
Hits: 1843

Guirlande

Een guirlande is vrijvertaald een bloemenslinger.
Uitermate geschikt bij een uitvaart zonder kist. Bijvoorbeeld als er gekozen is voor een wikkelwade of lijkdoek.
Een guirlande is dan een ecologisch alternatief om bloemen mee te geven. Bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats.
Het lichaam wordt op natuurlijke wijze versierd, doordat de guirlande op slingerende wijze neergelegd kan worden. Rondom het hoofd, met de uiteindes richting de voeten wordt ook gedaan, dit om het silouet te bewaren. Afhankelijk van deze wijze wordt de lengte bepaald. Het meest sierlijk, om in een paar bochten te kunnen leggen, is de advieslengte vanaf twee-en-een-halve meter lang.

In grote lijnen zijn er twee technieken.
De eerste manier (natuurlijk afbreekbaar) is gebonden met sisal of jutte touw. Er worden dan evenlange bloemen en groenmateriaal, 'dakpansgewijs' opgebonden. Het voordeel is dat deze bloemenslinger heel flexibel is en dat de dikte goed bepaald kan worden door de lengte van de bloemen. Het nadeel is dat de materialen geen water krijgen en dus kort voor de uitvaart op zijn mooist zijn. ( wel goed in te laten drogen)
De tweede manier is op een bestaande steekschuim slinger ondergrond. Hierbij worden de bloemen in het natte steekschuim gestoken. Geschikt voor praktisch alle bloemen en blijft langer mooi. Nadeel is dat het minder flexibel is, maaar wel genoeg om mooi neer te kunnen leggen.

UrnversieringNatuurlijk kan de urn versierd worden met bloemen. Er zijn diverse gelegenheden om de urn fleurig op te maken.
Belangrijk is om de goede maat door te geven, voor een perfecte passing. Mogelijk in verse en zijden bloemen. Ik kan op de bovenkant een stukje maken, waarvan er een sierlijke tak, blad of bloem langszij afhangt. De urn zelf kan ook in een bloemstuk, verwerkt worden, waarin de urn omringd word met bloemen. In een hart dat rechtop staat is ook mogelijk. zie foto's.